Kawiarnia Speciality

Do zaparzenia filiżanki aromatycznej kawy nie wystarczą najlepsze, świeżo palone ziarna oraz odpowiednio zmineralizowana woda. Potrzeba także wysokiej jakości sprzętu i szlifowanych latami umiejętności. Dopiero połączenie tych elementów pozwala nam wyciągać z ziaren głębię smaku i aromatu.

Ziarno

W naszej kawiarni wykorzystujemy jedynie specjalnie wyselekcjonowane ziarna z najlepszych plantacji na świecie. To na nich zbierane są ręcznie tylko i wyłącznie dojrzałe owoce kawowca, które przechodzą przez długą drogę obróbki w celu wydobycia znajdujących się w nich ziaren. Wybrane ziarna trafiają do najlepszych roasterów w Polsce i Europie. Wypalane są jaśniej, dzięki czemu możemy wyczuć w nich naturalną, zbalansowaną słodycz i kwasowość.

Sprzęt

Do wydobycia z ziaren pełni smaku i aromatu potrzeba profesjonalnego sprzętu. Nasz należy do najbardziej pożądanych przez baristów na całym świecie. Używany jest często podczas mistrzostw Polski i innych światowych imprezach. To sprzęt, którego używamy dopełnia jakość naszego produktu i umiejętności.

Ekspres

La Marzocco to włoski sprzęt do parzenia kawy, ręcznie wykonany z dbałością o najdrobniejszy szczegół. Wybraliśmy go, ponieważ zapewnia pełną kontrolę nad procesem parzenia. Posiada wbudowane wagi, które pozwalają bardzo dokładnie skontrolować nam ostateczną masę naparu. Umożliwia on wykorzystanie naszych umiejętności w stu procentach.

Młynek do kawy

Czy wiesz każdy rodzaj kawy parzy się z ziaren zmielonych na drobinki o innej grubości ? Sekretem głębokiego smaku kawy jest więc nie tylko zmielenie ich przed parzeniem, ale i odpowiednie nastawienie młynka. Dlatego regulujemy nasz sprzęt przed podaniem każdej filiżanki, co pozwala nam wyciągnąć z ziaren cały smak i aromat. Nasze młynki, Nuova Simonelli Mythos One i Mahlkonig EK 43, oferują niezwykłą powtarzalność i jakość. Gwarantują niezwykle równy przemiał, dzięki któremu nasza kawa jest niezwykle czysta w smaku i pozbawiona nieporządanych nut goryczy. To młynek jest jest jedną z ważniejszych kwestii w przygotowaniu idealnej filiżanki kawy !

Pasja

Jesteśmy na mapie Szczecina od 2017 roku i od pierwszego dnia zdobywamy rosnącą grupę stałych gości. Codziennie poszukujemy baristycznych nowinek i pogłębiamy swoją wiedzę, by każdego dnia serwować Ci jeszcze doskonalszą kawę. Regularnie sprowadzamy nowe, wyselekcjonowane ziarna i parzymy je różnymi metodami, szukając sposobu, który pozwoli wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu. Opowiedz nam o tym, jakiej kawy szukasz - a dobierzemy taką, która idealnie spełni Twoje wymagania.